Week 56-Week 60: Paar weekjes onderduiken voor data-analyse

  9 december 2018 t/m 3 februari 2019 Zoals in de vorige blog aangekondigd, staan de eerste paar weken van het nieuwe jaar volledig in het teken van data-analyse. Dat vraagt zo veel tijd en aandacht, dat we daarvoor een tijdje offline gaan: onderduiken zo gezegd. Vanaf pakweg mei 2018 hebben we bij vijf verschillende labs van Fontys op uiteenlopende […]

 

9 december 2018 t/m 3 februari 2019

Zoals in de vorige blog aangekondigd, staan de eerste paar weken van het nieuwe jaar volledig in het teken van data-analyse. Dat vraagt zo veel tijd en aandacht, dat we daarvoor een tijdje offline gaan: onderduiken zo gezegd.

Vanaf pakweg mei 2018 hebben we bij vijf verschillende labs van Fontys op uiteenlopende wijzen data verzameld. We hebben de labs bezocht en daar veldnotities van gemaakt. We hebben bij de coördinator van het lab documentatie opgevraagd en die bestudeerd. Dat waren per lab ongeveer vijf documenten. We hebben studenten gevraagd een tijdje lang visueel verslag te doen van de ups en downs die ze beleven in hun lab. Per lab hebben 5 tot 10 studenten aan deze ‘fotovoice’ dataverzamelingsmethode meegedaan. Dit betekent dat zij 10 foto’s hebben gemaakt van/in hun werkpraktijk die wij vervolgens met de(zelfde) groep participerende studenten in een focusgroep hebben besproken. Tot slot hebben we per lab ongeveer 8 a 10 (groeps)interviews uitgevoerd met studenten, betrokken coaches, OOP’ers (bijvoorbeeld betrokken onderwijskundigen, teamleiders of directeuren) en werkveldpartners. Het op deze manier via verschillende bronnen bevragen/analyseren van één context (triangulatie), levert rijkere data op, wat de kwaliteit van dit onderzoek ten goede komt.

Zowel de fotovoice focusgroepgesprekken als de interviews zijn, na toestemming, opgenomen. Al deze opnamen zijn getranscribeerd. Interviews duurden gemiddeld zo’n 90 minuten. Als je dat uittypt, levert dat héél veel pagina’s tekst op. Zo’n 900 pagina’s.

En al die pakweg 900 pagina’s moesten worden gecodeerd. Dat is een ontzettend intensieve klus. Dat geldt voor alle deelaspecten van dit proces: het opknippen van de tekst in betekenisvolle eenheden, het bedenken van passende codes die de essentie van dat stuk samenvat (we hebben inductief gecodeerd), als het uiteindelijk inkloppen van al die codes in de gebruikte software.

Het is wel noodzakelijk, want deze codes zijn essentieel in het verdere proces van data-analyse dat de komende weken volgt. Daarover meer in volgende blogs.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *