Week 33: Social Labs & TEC4S

Week 33: Social labs & TEC4S 14 tot 20 mei 2018   Iedere acht weken organiseren we samen met iFontys en steeds een ander gast lab onze social labs stakeholder community. Afgelopen vrijdag waren we met 23 collega’s te gast bij het Roboticalab. Naast coördinatoren waren er dit keer ook verschillende lectoren aanwezig vanuit verschillende […]

Week 33: Social labs & TEC4S

14 tot 20 mei 2018

 

Iedere acht weken organiseren we samen met iFontys en steeds een ander gast lab onze social labs stakeholder community. Afgelopen vrijdag waren we met 23 collega’s te gast bij het Roboticalab. Naast coördinatoren waren er dit keer ook verschillende lectoren aanwezig vanuit verschillende domeinen.

Mechatronica en Roboticalab Mark Stappers Fontys

Het is inmiddels traditie dat Annemarie v.d. Broek van iFontys aftrapt en het thema van de bijeenkomst toelicht, dat we daarna vanuit Project Social Labs kennisdelen over het onderzoek, dat we dan een rondleiding en woordje krijgen van een van de kartrekkers van het lab, dit keer: Mark Stappers en dat we tot slot samen aan de slag gaan rondom een gedeeld vraagstuk. Dit keer stond het verdienmodel op de planning. Veel labs geven aan naast reguliere geldstromen op zoek te zijn naar andere inkomstenbronnen, bijvoorbeeld vanuit subsidies. Meerjarensubsidies, zoals RAAK subsidies, stellen labs in staat langere tijd hun onderzoeksactiviteiten te borgen. Zeker voor de labs waar veel onderzoek wordt uitgevoerd, is dit een interessante optie.

Nu de nieuwe koers van Fontys steeds duidelijker vormen aan begint te nemen, kunnen social labs misschien ook aanspraak maken op intern stimuleringsbudget. De nieuwe koers van Fontys: TEC4S: ‘Technology, Entrepreneurship & Creativity for Society’ lijkt namelijk in het verlengde te liggen van wat Social labs nastreven. Steeds meer crossovers, samenwerken aan complexe authentieke vraagstukken, duurzaam partnerschap met werkveld en verankering in de regio. Vanuit ons project hadden we, juist omdat dit nu zo actueel is, enkele lectoren uitgenodigd die direct betrokken zijn bij de totstandkoming van dit nieuwe beleid. Zo vernamen labs uit eerste hand welke voorstellen kansrijk zijn en wat Fontys met dit stimuleringsbudget precies beoogt. Er was uitgebreid tijd voor vragen & antwoorden. Ook de timing was goed, hoorden we van diverse coördinatoren terug.

Net als de vorige keer, toen we te gast waren in het Explorelab, konden we vanuit Project Social Labs weer een artikel presenteren dat vers van de pers kwam. Dit keer over onze resultaten van de eerste deelstudie met als centrale vraag: “Wat kenmerkt Social labs, de hybride leeromgevingen van Fontys?”. Het artikel is gedeeld, de vervolgstappen zijn toegelicht en zoals altijd: tips zijn welkom. Wij vinden het belangrijk steeds de juiste dingen te doen voor de praktijk.

Ons artikel staat in tijdschrift TH&MA, jaargang 25, editie 2. Nieuwsgierig naar en helaas geen abonnement? Stuur dan gerust een mailtje naar sociallabs@fontys.nl . We delen graag.

De volgende keer zijn we te gast bij het “Future Media Lab”. Tip: Houd de website in de gaten om te zien wat de precieze datum wordt.

Overleg tussen stakeholders Fontys social labs

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *